کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دستاوردهای سفر «نتانیاهو» به قزاقستان از نگاه رسانه‌های اسرائیلی

jpost , 16 دی 1395 ساعت 9:55

مترجم : سعیده مه‌پیکر

افزایش روابط اقتصادی، نقطه عطف سفر نتانیاهو به قزاقستان می‌باشد. وی در کنفرانسی از روسای کسب و کار قزاقستان خواست تا پتانسیل کسب و کار اسرائیل را کشف نموده و همکاری دو کشور در این زمینه افزایش یابد.


ایران شرقی/
در این گزارش به بازتاب سفر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل به کشور آسیای مرکزی قزاقستان در برخی رسانه‌های اسرائیلی می‌پردازیم.
 «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل در یک سفر رسمی به قزاقستان در روز چهارشنبه از «نورسلطان نظربایف» رئیس‌جمهور این کشور برای پذیرفته شدن عضویت اسرائیل در میان 15 عضو دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد، درخواست کمک نمود.
نتانیاهو در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک در کاخ ریاست‌جمهوری در آستانه گفت: ما به پذیرفته شدن عضویت قزاقستان در شورای امنیت کمک کردیم و در حال حاضر از شما می خواهیم تا به پذیرش عضویت اسرائیل در این شورا کمک نمائید.
این در حالی است که شورای امنیت سازمان ملل شامل 5 عضو دائم چین، فرانسه، روسیه، انگلستان و ایالات متحده و 10 عضو غیر دائم است که برای دوره‌های دو ساله توسط مجمع عمومی انتخاب می‌شوند و قزاقستان دوره خود را از ماه ژانویه آغاز خواهد کرد.
نتانیاهو گفت که عضویت اسرائیل  در این شورا می‌تواند ثابت کند که این کشور در صحنه بین‌المللی منزوی نیست و تغییرات عمده‌ای در روابط خارجی این کشور صورت خواهد گرفت.
نتانیاهو همچنین تاکید کرد: من به همه دوستانم می‌گویم که امیدوارم که این همکاری بزرگ در مجامع بین‌المللی مانند سازمان ملل متحد نیز انعکاس یابد.
با این وجود، قزاقستان همیشه علیه عضویت اسرائیل در سازمان ملل رای داده است.
اسرائیل، اولین بار در سپتامبر سال 2005  قصد خود برای اشغال یک کرسی در شورای امنیت را عمومی ساخت.  بلافاصله پس از آن از نوار غزه خارج شد. در همان ماه، نخست وزیر «آریل شارون» با واکنش گرمی از سوی سازمان ملل متحد مواجه شد و وزیر خارجه وقت، «سیلوان شالوم» اعلام کرد که اسرائیل در سال 2019 برای بدست آوردن جایگاهی در سازمان ملل تلاش خواهد کرد.
نامزدهای کرسی‌های غیردائم در شورای سازمان ملل با توجه به بلوک‌های منطقه‌ای تعیین شده‌اند. همانطور که اسرائیل از سال 2000، عضو گروه منطقه‌ای قدرتمند WEOG شد که درها را برای مشارکت احتمالی اسرائیل در شورای امنیت باز کرد. اسرائیل تنها کشور در خاورمیانه و یکی از 67 کشور در سازمان ملل متحد است که هرگز در شورای امنیت (بدنه‌ای که تا به حال تاثیر فوق العاده‌ای بر اسراییل و منطقه داشته)، عضویت نداشته است.
در این دیدار، نتانیاهو و نظربایف و دستیاران آنان روابط بین دو کشور و مسائل مختلف بین‌المللی را مورد بحث قرار دادند. نظربایف در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که کشورش برای آموزش نیروهای ویژه خود به عنوان بخشی از همکاری دو کشور در مبارزه با تروریسم از اسرائیل درخواست کمک کرده بود.
نظربایف، که پس از استقلال قزاقستان در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی این کشور را با مشت‌های آهنین رهبری کرده تا کنون، دو بار به اسرائیل سفر کرده است. وی در بحث‌های خود با نتانیاهو، تمایل کشورش برای افزایش همکاری با اسرائیل در زمینه های کشاورزی و فن آوری را ابراز نمود.
قزاقستان، کشوری مسلمان با یک رژیم سکولار که در آسیای مرکزی واقع شده است در حدود 20 درصد از نفت اسرائیل، به ارزش حدود 700 میلیون دلار در سال را فراهم می‌کند.
افزایش روابط اقتصادی، نقطه عطف سفر نتانیاهو به قزاقستان می‌باشد. وی در کنفرانسی از روسای کسب و کار قزاقستان خواست تا پتانسیل کسب و کار اسرائیل را کشف نموده و همکاری دو کشور در این زمینه افزایش یابد.
«زئو الکین» وزیر محیط زیست اسرائیل که در این سفر نتانیاهو را همراهی می‌کرد به اورشلیم پست گفت: قزاقستان یک کشور عظیم، با منابع طبیعی غنی است که از روابط نزدیک با روسیه و چین، و همچنین روابط خوب با ایالات متحده بهره می‌برد.
به گفته الکین، اهمیت استراتژیک خاص قزاقستان، می‌تواند به عنوان یک پل مهم برای اقتصاد اسرائیل باشد و به شرکت‌های اسرائیلی کمک نماید تا وارد بازار چین شوند.
همچنین در برخی رسانه‌های اسرائیلی از جمله «تایمز اسرائیل» این مطلب آمده است که نتانیاهو در سفر خود به قزاقستان از طریق نظربایف رئیس‌جمهور این کشور پیغام اخطار به ایران فرستاده است: ما را دست کم نگیرید، ما ببر هستیم نه خرگوش.
در طول جلسه صبح روز چهارشنبه در آستانه، نتانیاهو از نورسلطان نظربایف خواست تا پیامی را از طرف وی به «حسن روحانی» رئيس جمهور ایران که قرار است هفته بعد از این کشور آسیای مرکزی دیدار نماید، برساند.
یک مقام ارشد که نخواست نامش فاش شود، جزئیات این بحث را اینگونه مطرح کرد: نتانیاهو به نظربایف گفت: از ایران بپرسید چرا این کشور همچنان ما را به نابودی تهدید می‌کند آیا نمی‌داند که ما خرگوش نیستیم و یک ببر هستیم.
نتانیاهو همچنین به نظربایف گفت که اگر ایران به اسرائیل حمله کند خود را در معرض خطر بزرگی قرار داده است.
قزاقستان، کشوری با اکثریت مسلمان سنی، دارای روابط دوستانه با اسرائیل و ایران است. در سال گذشته، نظربایف، توافق هسته‌ای ایران را با شش قدرت جهانی تبریک گفت، توافقی که اسرائیل آن را به عنوان یک اشتباه تاریخی مورد انتقاد قرار داد.
در ماه آوریل، نظربایف برای پنجمین بار از زمان ریاست‌جمهوریش به ایران سفر کرد و قزاقستان و ایران را "دو ملت برادر" خواند.
در این دیدار، نظربایف از نتانیاهو پرسید، آیا وی واقعا معتقد است که تهران قصد دارد اسرائیل را از نقشه جهان، محو نماید. نتانیاهو پاسخ داد که واقعا همینطور فکر می‌کند و افزود که «آیت الله خمینی» رهبر بزرگ انقلاب ایران نیز پیوسته اسرائیل را تهدید می‌کرده است.
با این حال، رئيس جمهور قزاقستان برای انتقال این پیام به روحانی، توافق نمود.
نتانیاهو در طی یک روز طولانی ملاقات با مقامات قزاقستان، تجار و رهبران جامعه یهودی، بر این پیام تایید کرد و گفت که وی در ملاقات بعدی خود با Bakytzhan Sagintayev نخست وزیر قزاقستان، این پیام را تکرار می‌کند. وی گفت: من قصد دارم بارها این پیام را تکرار نمایم.
پس از چند ماه که نتانیاهو به ندرت در انظار عمومی در مورد ایران صحبت می‌کرد، وی در هفته‌های اخیر یک سری نظرات جدی جنگ‌طلبانه در مورد ایران مطرح نموده است. اخیرا، وی به "60 دقیقه" گفت که وی پنج ایده برای همکاری با «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور منتخب آمریکا برای عقب راندن پیمان هسته‌ای با ایران دارد.
نتانیاهو به نظربایف گفت: اگر ایرانیان نگرش خود را به سمت ما تغییر دهند، نگرش ما نسبت به آنها تغییر خواهد کرد، با این حال، رژیم ایران دائما تهدیدهای خود نسبت به اسرائیل را تکرار می‌نماید.
نتانیاهو که اولین بار بود که به قزاقستان سفر می‌نمود، گفت، همکاری دولت یهودی اسرائیل با دولت اکثریت مسلمان قزاقستان می‌تواند الگویی برای کشورهای عرب مسلمان باشد.
وی افزود: من انکار نمی‌کنم که از این سفر دو  نیت را دنبال می‌کردم و توضیح داد در حالیکه به افزایش تجارت و امنیت روابط دو جانبه با قزاقستان علاقمند است، همچنین می‌خواهد به دولت‌های عرب میانه رو نشان دهد که امکان برقراری روابط قوی و آشکار با اسرائیل وجود دارد.
نخست وزیر اسرائیل گفت: کشورهای عربی در خاورمیانه به طور ناگهانی اسرائیل را به رسمیت نخواهند شناخت. همکاری پنهانی گسترده اسرائیل با این کشورها در نهایت یک توده مهم ایجاد خواهد کرد.
 


کد مطلب: 162

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/162/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir