کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سرمایه گذاری های چین در آسیای مرکزی

آسیای مرکزی و چرایی نیاز به پول چین؛ مطالعه موردی قزاقستان

neweurasia , 4 ارديبهشت 1396 ساعت 10:46

مترجم : موسسه مطالعات راهبردی شرق، الهام چرمگی

قزاقستان نمی‌تواند بدون سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی پتانسیل صنعتی خود را محقق کند. سرمایه‌گذاری‌های چینی می‌توانند و باید در صنعتی شدن اقتصاد قزاقستان سرمایه‌گذاری کنند.


ایران شرقی/
چین همچنان به تزریق پول به قزاقستان ادامه می‌دهد. آیا این به معنای خریدن اقتصاد داخلی با پول سرمایه‌گذاران همسایه شرقی غنی نیست؟ما سعی داریم به این سوال پاسخ داده و بفهمیم،شرکت‌های قزاقی که سرمایه‌گذاران چینی را وارد سرمایه خود کرده‌اند چه دستمزدی دریافت می‌کنند.
در تاریخ یک فوریه سال 2017 در قزاقستان 2783  شرکت با حضور سرمایه چینی ثبت شده‌اند. از سال 2005 تا یک فوریه سال 2017 جریان سرمایه‌گذاری‌های مستقیم از چین به اقتصاد جمهوری قزاقستان با توجه به اطلاعات سایت دولت قزاقستان، به 13.9 میلیارد دلار رسیده است. از سال 2015 بین جمهوری‌ها 5 توافق پیرامون ایجاد مناطق همکاری در حوزه زیرساخت‌های حمل و نقل، تجارت، صنعت، ساخت و ساز، کشاورزی و حوزه‌های دیگر منعقد شد.
این در حالیست که سرعت تجارت قزاقستان با چین رو به کاهش است. در طول 11 ماه سال 2016 حجم معاملات تجاری بین کشورها به 7.1 میلیارد دلار رسید. این مقدار 27 درصد کمتر از حجم مبادلات تجاری سال گذشته است. واردات کالاهای غیر خوراکی از چین به قزاقستان در طی این دوره 59٪ کاهش یافت و به 12.7 میلیون دلار رسید.
این بدان دلیل است که در حال حاضر، چین محصولات خود را در قزاقستان تولید می‌کند، امانمی‌توان این محصولات را "چینی" نامید. این محصولات را هموطنان ما به همراه شما در شرکت‌های محلی تولید می‌کنند. کنترل کیفیت در چنین تولیداتی در حال حاضر، با استانداردهای دو کشور تطابق دارد.
آخرین رویداد از رویدادهای مهم در روابط قزاقستان و چین که ذهن مخالفان جذب سرمایه‌گذاری‌های چین را متشنج می‌سازد -  فروش 51٪ سهام به شرکت خودروسازی  AllurGroup  قزاقستان است.
این نگرانی قابل درک است. هر چند AllurGroup  یک تجارت خصوصی است، اما هنوز هم اعتبارش توسط هلدینگ‌های دولتی تامین می‌شود و سپس به طور ناگهانی سهام کنترلی را می‌فروشد. اما اینکه چرا از نظر آنها، معامله با جذب سرمایه چند میلیونی در کشور نشان دهنده جو نامساعد در امور مالی شرکت است، کاملا روشن نیست.
در سال 1997 شرکت جیلی که زمانی برای یخچال‌ها قطعات یدکی تولید می‌کرد، وارد صنعت خودرو شد. و هیچ کس فکر نمی‌کرد که پس از 13 سال این شرکت به یکی از شرکت‌های خصوصی خودروسازی چین که در ازای 1.8 میلیارد دلار، 100٪ سهام برند مشهور جهانی ولوو (در طی بیش از 80 سال) را دریافت خواهد کرد تبدیل شود. نگرش نسبت به اتومبیل‌های برند سوئدی فقط به این دلیل که این اتومبیل‌ها با پول‌ چین تولید می‌شوند، تغییری نکرده است.
مثال شرکت جیلی یک مثال تصادفی (اتفاقی) نیست – بنیاد سرمایه‌گذاری مستقل چینی  China Investment Corp (CIC)  سهام غول‌های اقتصاد جهانی مانند سیتی گروپ، کوکا کولا، ویزا، فایزر، موتورولا و اپل را خریده است. پول‌های چین باعث شده‌ که شرکت‌های فوق‌الذکر بدون کاهش مبادلات حتی در دوران بحران‌های جهانی، با اطمینان توسعه یابند.
به همین دلیل، سرمایه‌گذاری‌های چینی در تولیدات کستانای و یا در توسعه صنعت خودروی قزاقستان بسیار منطقی و قانونمندانه به نظر می‌رسد.
چرا قزاقستان  به پول‌ چین نیاز دارد؟
یکی از مهم‌ترین مشکلات کسب و کار جهانی امروز - دسترسی به سرمایه‌هاست. قزاقستان هم به دلیل وضعیت دشوار اقتصادی و ژئوپلتیک جهانی در امان نبوده و قرض گرفتن پول از بازار بین‌المللی برای ما دشوار شده است. کاهش سرمایه‌گذاری‌های مستقیم در اقتصاد قزاقستان در سال 2013– هنگامی رکود به 17 درصد رسید - آغاز شد. تا به حال رسیدن به سطح سال 2012  ( 29 میلیارد دلار) امکان پذیر نشده است.
 بسیاری از اقتصادهای جهان امروز با مشکلاتی در حوزه سرمایه مواجه‌اند. در حال حاضر، در چین سرمایه‌هایی وجود دارد - امروزه چین یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان است. به عبارت دقیق‌تر، دومین مقام را پس از ایالات متحده دارد. در سال گذشته، حجم سرمایه‌گذاری‌های چین از حجم سرمایه‌گذاری‌های آمریکا فراتر رفت و مدتهاست که به بیش از 100 میلیارد دلار در سال رسیده است. در چین منابع مالی قابل توجهی متمرکز شده و مقامات به طور فعال به دنبال جاهایی هستند که سرمایه‌گذاری‌شان امیدبخش تر و موفق‌تر باشد. علاوه بر این، سرمایه‌گذاران چینی تمرکز خود را از بخش مواد خام به حوزه تکنولوژی‌های نوین و کسب برندهای شناخته شده منتقل می‌کنند. سرمایه‌های چینی اغلب در کمپانی‌هایی به کار می‌روند که فناوری‌های جدید را در صنایع مختلف و کشورهای مختلف (از خودروسازی و هوافضا گرفته تا پزشکی و مالی - از روسیه به ایالات متحده ) رسوخ می‌دهند.
سرمایه‌گذاری‌در برندهای اتومبیل توسط شرکت‌های کشورهای دیگر امری عادی و رایج است. به عنوان مثال، رنجرور  انگلیس به شرکت هندی تاتا موتورز و کرایسلر آمریکا به فیات ایتالیا متعلق است.  China Machinery company  (چین شرکت ماشین آلات) AllurGroup  (آلورگروپ) منطقه کستانای را انتخاب کرد. این موضوع وجود چشم‌انداز توسعه صنعت خودروسازی در قزاقستان را تایید می‌کند - چین به ندرت در پروژه‌های مشکوک سرمایه‌گذاری می‌کند.
حسن قابل توجه همکاری با سرمایه‌گذار چینی - دسترسی به فنآوری‌ها و دارایی‌های پیشرو است که برای کمپانی‌ها در مرحله توسعه امکان کنارآمدن با مشکلات مالی موجود و تعهدات به شرکای داخلی و خارجی را فراهم می‌آورد.
هنوز راه زیادی تا توسعه تکنولوژی‌ها در صنعت خودروی قزاقستان مانده است. صنعت خودروی چین با جذب مهندسان آلمان، ایتالیا، ایالات متحده و کشورهای دیگر که در آنها تاریخ صنعت خودرو دارای بیش از 100 سال است، موفق به جمع آوری تجربه‌ای غنی شده است. در حال حاضر، چین بزرگ‌ترین میدان جهانی تولید خودرو است. اگر چند وقت پیش هیچ کس خودروسازان چینی را جدی نمی‌گرفت، در حال حاضر خودروهای چین رقیب تمام عیار اتومبیل‌های کره‌ای هستند.
وجود سرمایه‌ها برای خودروسازان چینی امکان جذب مهندسین و کارشناسان برجسته از سراسر جهان را فراهم می‌آورد و به همین دلیل و همچنین به دلیل کار سخت و مسئولیت کارگران، آنها فرصت‌های زیادی برای تبدیل شدن به رهبران تمام عیار بازار بین‌المللی، نه تنها از نظر کمیت، بلکه از نظر کیفیت و همچنین نوآوری محصولات تولید شده دارند.
در حال حاضر، چین - رهبر جهانی در تولید اتومبیل‌های برقی (که در خیابان‌های شهرهای بزرگ چین به یک امر عادی تبدیل شده‌اند) است. چینی‌ها تجربه بسیار غنی نه تنها در ساخت وسایل نقلیه برقی، بلکه در راه‌اندازی آنها در زندگی واقعی دارند. خودروسازان داخلی ما از این تجربه به منظور ایجاد وسایل نقلیه برقی مدرن و مقرون به صرفه و همچنین بهره‌برداری روزانه و موثر از آنها سرمشق می‌گیرند.
در نهایت، به لطف همکاری با سرمایه‌گذار چینی، صنعت خودروسازی قزاقستان می‌تواند به حجم جدی از تولیدات برسد. تمرکز بر بازارهای نه تنها قزاقستان، بلکه روسیه و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یکی از اهداف سرمایه‌گذاران چینی و خودروسازان محلی است. بازار خودروی روسیه و بازارهای خودروی سایر کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا پس از بحران شروع به بهبود و رشد کرده و اگر AllurGroup همراه با شرکای چینی بتواند یک قیمت رقابتی را برای محصولات خود پیشنهاد دهد، در اینصورت، پتانسیل صادرات اتومبیل‌های ساخته شده در قزاقستان را می‌توان بسیار بالا ارزیابی نمود. بنابراین در نظر گرفتن ایران به عنوان بازار بالقوه هم منطقی است. این کشور پس از تحریم‌ها باز شده و به اتومبیل های ساده و ارزان و کشوری با جو گرم که برای صنعت خودروی نسل جدید (وسایل نقلیه برقی) مناسب است، نیاز دارد.
چین نزدیک‌ترین همسایه و شریک ما و یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهایی است که در سراسر جهان سرمایه‌گذاری می‌کند. شایان ذکر است که سرمایه‌گذاران اصلی در اقتصاد قزاقستان، کشورهای اروپا و ایالات متحده هستند، اما اگر بخش نفت و گاز برای شرکت‌های این کشورها جذاب‌ترین بخش به نظر برسد، در اینصورت، بخش‌های غیر اصلی (بخش غیر مرتبط با استخراج و فروش مواد خام) سرمایه‌گذاران چینی را جذب می‌کنند. این موضوع در پرتو نیاز به تنوع در اقتصاد ملی و اجتناب از وابستگی به مواد خام و پیاده‌سازی برنامه دولتی توسعه صنعتی-نوآورانه برای قزاقستان بسیار مهم است.
به طور کلی، قزاقستان نمی‌تواند بدون سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی پتانسیل صنعتی خود را محقق کند. سرمایه‌گذاری‌های چینی می‌توانند و باید در صنعتی شدن اقتصاد قزاقستان سرمایه‌گذاری کنند. همکاری AllurGroup، بزرگ‌ترین خودروساز قزاقستان و China Machinery company  فقط یکی از پروژه‌های امیدوار‌کننده با حضور سرمایه‌گذاری ‌های خارجی است، اما این پروژه می‌تواند نوعی لوکوموتیو برای توسعه آینده کل این حوزه و افزایش واقعی پتانسیل صادرات آن باشد.
انتهای مطلب/.


کد مطلب: 533

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/533/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir