کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

گروه‌های شبه‌نظامی در پاکستان

جغرافیای گروه‌های شبه‌نظامی در خاک پاکستان

پايگاه اطلاع رسانی longwarjournal , 7 شهريور 1396 ساعت 10:25

مترجم : شرمینه کیان پور

دست کم ده گروه شبه‌نظامی در امتداد مرزهای شرقی و غربی پاکستان، همجوار با مرزهای هند و افغانستان فعالیت دارند که اعتقاد بر این است که این گروه‌ها بر اساس اهداف و سیاست‌های خاصی تاسیس، حمایت و در این نقاط مستقر شده‌اند.


ایران شرقی/
وزارت امور خارجه پاکستان از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که پاکستان را یک خطر دانست و این کشور را به خاطر پناه دادن به گروه‌های تروریستی محکوم کرد، رنجیده است. وزارت امور خارجه پاکستان ادعا کرد که "پاکستان اجازه نمی‌دهد از قلمرو و خاکش علیه هیچ کشوری استفاده شود" و به اصطلاح "داستان و روایت غلط پناهگاه‌های امن" را موضوعی محکوم شده دانست.   

اظهارات پاکستان در این مورد خنده‌دار است. برای چندین دهه، این کشور به تعدادی از گروه‌های جهادی اجازه داده تا به طور آشکار تحت نظارت و حفاظت دولت پاکستان فعالیت کنند. بسیاری از این گروه‌ها مانند لشکر طیبه، حرکات المجاهدین، جیش محمد، حزب المجاهدین و حرکات الجهاد اسلامی، با حمایت ارتش پاکستان و سرویس‌های اطلاعاتی این کشور ایجاد شد.    
 
محل و موقعیت برخی از این گروه‌های شناخته شده در نقشه‌ای که در پایین آمده است، نشان می‌دهد که حمایت و پشتیبانی که ترامپ از آن صحبت می‌کرد، موضوعی دروغین نیست. 
   
پاکستان به ایجاد این گروه‌ها کمک کرد و در نظر داشت که آنها فعالیت‌های خود را علیه نیروهای ارتش هند در ایالت جامو و کشمیر متمرکز کنند تا بدین وسیله برای شکست دادن هند، مهمترین دشمن این کشور کاری انجام داده باشند. در عوض، این گروه‌ها به سرعت به بخشی از شبکه‌های جهادی در جنوب آسیا تبدیل شدند و با طالبان و القاعده متحد شدند. تا جایی که لشكر طیبه به دستور اسامه بن لادن و عبدالله عزام تشکیل شد.

دولت پاکستان از طالبان افغانستان از زمان تأسیس این گروه حمایت کرده است. بدون حمایت پاکستان و پناهگاه‌های امن آنها، طالبان افغانستان احتمالا برای برپایی شورش‌های موفق در افغانستان به مشکل بر می‌خورد. طالبان افغانستان با سهولت در سراسر مرزهای پاکستان، و همچنین در داخل و خارج از مناطق قبایلی رفت و آمد می‌کنند. در آنجا آنها نقشه و طرح می‌ریزند، نقشه‌ها را اجرا می‌کنند و سپس به منطقه امن خود در پاکستان باز می‌گردند. همچنین در آن پناهگاه‌ها نیرو استخدام می‌کنند، مدارس و اردوگاه‌های آموزشی را راه‌اندازی می‌کنند و مراقبت‌های پزشکی برای مجروحان خود دریافت می‌کنند.        

سرویس‌های نظامی و اطلاعاتی پاکستان از گروه‌های حافظ گل بهادر و ملا نظیر حمایت می‌کنند. با وجود این واقعیت که این دو سازمان طالبان در افغانستان جهاد برپا می‌کنند و از القاعده و دیگر جنبش‌های تروریستی حمایت می‌کنند.   

در حالی که دولت پاکستان رهبران کلیدی القاعده را در داخل پاکستان هدف قرار داده، کشته و یا دستگیر کرده است. اما واقعیت این است که اسامه بن لادن در یک خانه بزرگ درست خارج از ابیت آباد، نقطه غرب این کشور زندگی می‌کرد، و عملیات‌های القاعده را سال‌ها هدایت می‌کرد. بنابراین یک سوال جدی مطرح است که رهبران ارتش و اطلاعات پاکستان در مورد حضور وی چه چیزهایی می‌دانستند و آیا بن لادن حمایت مستقیم دریافت می‌کرد یا خیر.

لشکر جهنگوی به عنوان یک گروه ضد شیعی شروع به کار کرده و به شبکه‌ی جهادی‌ها پیوسته است. تحریک نفاذ شریعت محمدی یک جنبش طالبان در شمال غربی پاکستان است. هر دوی این گروه‌ها به دولت پاکستان حمله کرده‌اند. با وجود این، دولت پاکستان وجود آنها را تحمل کرده و اقدامی علیه آنها نکرده است.  

این نقشه گروه‌هایی مانند جنبش طالبان در پاکستان، جنبش اسلامی ازبکستان، اتحاد جهاد اسلامی، حزب اسلامی ترکستان و دیگر گروه‌ها را در بر نمی‌گیرد، زیرا این گروه‌های تروریستی علیه دولت پاکستان جنگ بر پا می‌کنند و ارتش پاکستان نیز آنها را به طور فعال سرکوب کرده و مورد هدف حمله قرار داده است.        

نقشه موقعیت جغرافیایی گروه‌های تروریستی در پاکستان به تفکیک:



 
1-1: طالبان افغانستان- شورای گردی جنگل 
این گروه در گردی جنگل پاکستان واقع شده است. طالبان افغانستان از ارتش پاکستان و سرویس‌های اطلاعاتی این کشور حمایت می‌شوند. گردی جنگل یکی از چهار قرارگاه اصلی نظامی طالبان افغانستان در داخل خاک پاکستان است. 

2-1: طالبان افغانستان- شورای کویته           
مقر این گروه در کویته پاکستان است. طالبان افغانستان از حمایت ارتش پاکستان و سرویس‌های اطلاعاتی این کشور برخوردار هستند. شورای کویته شورای اصلی طالبان افغانستان است. شورای نظامی کویته هم یکی از چهار یگان عمده نظامی طالبان افغانستان در خاک پاکستان است.

3-1: طالبان افغانستان- شورای میرام شاه    
این گروه در میرام شاه پاکستان واقع است. طالبان افغانستان از ارتش پاکستان و سرویس‌های اطلاعاتی پشتیبانی دریافت می‌کند. شورای میرامشاه یکی از چهار قرارگاه نظامی اصلی طالبان افغانستان داخل پاکستان است.

4-1: طالبان افغانستان-شورای پیشاور          
مرکز طالبان افغانستان در شهر پیشاور پاکستان است. طالبان افغانستان از کمک و حمایت ارتش و سرویس‌های اطلاعاتی پاکستان برخور دارند. شورای میرام‌شاه یکی از چهار گروه اصلی طالبان افغان در داخل خاک پاکستان است.


1-2: گروه ملا نظیر     
این گروه در وزیرستان جنوبی پاکستان واقع است. با وجود اینکه بنیانگذار این گروه اعلام کرده رهبر القاعده بوده و این گروه آشکارا در افغانستان جهاد برپا می‌کند، ارتش پاکستان از این گروه حمایت می‌کند.

2-2: گروه حافظ گل بهادار      
این گروه در وزیرستان شمالی پاکستان واقع است. با وجود اینکه بنیانگذار این گروه اعلام کرده رهبر القاعده بوده و این گروه آشکارا در افغانستان جهاد برپا می‌کند، ارتش پاکستان از این گروه حمایت می‌کند.  





3: القاعده (قرارگاه های اسامه بن لادن)         
القاعده در ابیت آباد پاکستان واقع است. در حالی که دولت پاکستان بارها رهبران القاعده را در مناطق قبایلی هدف قرار داده است. اما اسامه بن لادن سال‌ها در اردوگاهی در ابیت آباد در امنیت زندگی می‌کرد؛ تا اینکه  سرانجام در عملیاتی ویژه در ماه می 2011 توسط نیروهای آمریکایی کشته شد.




4- حرکت الجهاد اسلامی       
این گروه در درا قاضی‌خان پاکستان قرار دارد و در سراسر پاکستان فعالیت دارد. اما مرکز اصلی آن در درا قاضی خان و وزیرستان جنوبی واقع است.





5- حرکات المجاهدین            
مقر این گروه در مظفرآباد پاکستان واقع شده است. حرکات المجاهدین در مظفرآباد مستقر شده و از ارتش پاکستان و سرویس‌های اطلاعاتی آن پشتیبانی می‌شود و حضور گسترده‌ای در داخل پاکستان دارد. همچنین اردوگاه‌های آموزشی در داخل افغانستان راه اندازی کرده است.



6- حزب المجاهدین   
این حزب در مظفرآباد پاکستان قرار دارد. محل استقرار این گروه مظفرآباد است و از ارتش پاکستان و سرویس‌های اطلاعاتی این کشور کمک و حمایت دریافت می‌کند.



7- جیش محمد          
قرارگاه اصلی گروه جیش محمد در بهاوالپور پاکستان واقع است.





8-1: لشکر طیبه        
لشکر طیبه در مریدکه پاکستان قرار دارد. این گروه از ارتش و سرویس‌های اطلاعاتی پاکستان کمک دریافت می‌کند و آشکارا در خاک پاکستان فعال است و در سراسر این کشور شعبه و دفتر دارد. مرکز لشکر طیبه یعنی قرارگاه اصلی آن در مریدکه در نزدیکی لاهور واقع است. این گروه دارای یک مجموعه عظیم است که برای تعلیمات دینی و فکری جهادی‌های آینده قبل از اینکه برای آموزش های نظامی اعزام شوند، به کار می‌رود.

8-2: لشکر طیبه      
بخشی دیگر از لشکر طیبه در لاهور پاکستان واقع است. این گروه حضور گسترده در لاهور دارد؛ جایی که بسیاری از جبهه‌های مردمی آن در آنجا مستقر است.  



9: تحریک نفاذ شریعت محمدی         
تحریک نفاذ شریعت محمدی؛ در منطقه مالاکاند پاکستان قرار گرفته است. این گروه با دولت پاکستان جنگیده و همراه با جنبش طالبان در پاکستان کنترل بخش‌های وسیعی از شمال غرب پاکستان را از سال 2007 تا 2009 در دست داشته است. دولت حضور این گروه را تحمل می‌کند. 




10: لشکر جهنگوی     
لشکر جهنگوی در کراچی پاکستان قرار دارد. این گروه حضور گسترده‌ای در داخل پاکستان دارد. کراچی مرکز اصلی این گروه است. در حالی که این گروه اغلب به کشور حمله می‌کند، اما مقامات پاکستانی حضورش را تحمل می‌کنند.

نویسنده‌های این مقاله:
بیل روجیو از کارمندان ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی و سردبیر long war journal
الکساندرا گوتوسکی تحلیلگر امور نظامی در بنیاد دفاع از دموکراسی
انتهای مطلب/.


کد مطلب: 814

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/814/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir