نگاهی به ویدیوی داعش
«داعش خراسان» در این ویدیو عنوان میکند که صدها تن از شبهنظامیان «ارتش آزادیبخش بلوچستان» به یکی از مقرهای این گروه در یک منطقۀ کوهستانی دورافتاده در «مستونگ» پاکستان حمله کرده و این مکان را بهمدت سه روز محاصره کردهاند. گرچه در این ویدیو اشارهای به زمان انجام این حمله نشده است اما رسانۀ «العزایم» در تاریخ 30 می، با انتشار یک بیانیۀ 14 صفحهای به زبان فارسی، زمان وقوع این حمله و همچنین تلفات وارد شده به «داعش خراسان» را اعلام کرد. طبق این بیانیه، این حمله در ماه مارس رخ داده و منجر به مرگ 30 جنگجوی داعشی شده است.
این ویدیو بهنوعی تأیید کنندۀ پُستی است که در 26 آوریل توسط «زلمی خلیلزاد» نمایندۀ ارشد سابق ایالات متحده، در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود و ضمن اینکه برای اولین بار این حادثه را گزارش داده بود، اطلاعات کلیدی نیز ارائه کرده بود. طبق گفتۀ خلیلزاد، این حمله در اواسط ماه مارس رخ داد و منجر به مرگ حدود 30 نفر از اعضای «داعش خراسان»، از جمله اتباع ترکی، هندی، ازبکستانی و تاجیکستانی شد.
«داعش خراسان» بیش از نیمی از این ویدیو را به دفاع از خود در برابر اتهامهایی اختصاص داده است که میگوید این گروه نیروی نیابتی پاکستان است. این ویدیو تصریح دارد که حضور اردوگاههای «داعش خراسان» در مستونگ نباید بهعنوان شاهدی بر همکاری این گروه با دولت پاکستان تلقی شود بلکه این اقدام، نوعی استفادۀ راهبردی از یک منطقۀ مرزی دورافتاده است که دولت کنترل چندانی بر آن ندارد. «داعش خراسان» برای اثبات این ادعای خود نیز به کلیپهای حملات خود در پاکستان طی چند سال گذشته استناد میکند.
اشارۀ «داعش خراسان» به حضور یک دههای خود در این منطقه، بهنظر با هدف رد ادعاهای طالبان خراسان انجام شده است؛ ادعاهایی که میگوید این گروه پس از به قدرت رسیدن طالبان در سال 2021 مجبور به فرار از افغانستان شد و سپس مقرهای خود را در پاکستان ایجاد کرد. در عوض، این ویدیو مدعی است که «داعش خراسان» حدود 10 سال در این منطقه بوده است و حالا همین مقرهای از پیش موجود این گروه در منطقه، هدف حملات نیروهای جداییطلب بلوچ قرار گرفتهاند.
در بخشی از این ویدیو، «داعش خراسان» تلاش میکند تا گروههای جداییطلب بلوچ را، طبق روایت ایدئولوژیک خود، غیر اسلامی معرفی کند تا ظاهراً بتواند از این طریق، توجیه دینی برای اعلام جنگ خود علیه این گروهها داشته باشد. یکی از قسمتهای جالب توجه این بخش، اظهارات «ابوعبدالرحمن» از چهرههای دینی شاخص «داعش خراسان» است که گروههای جداییطلب بلوچ را بهخاطر باورهای سکولار، حمایت از دموکراسی و ملیگرایی مورد انتقاد قرار میدهد ـ ویژگیهایی که مدتها به این گروهها نسبت داده شده است.
اما اینکه حالا «داعش خراسان» برای توجیه جنگ خود علیه جداییطلبان بلوچ و بسیج حامیان خود علیه آنها، به این مشخصهها اشاره میکند، نوعی تناقض را نشان میدهد. طبق این ویدیو، «داعش خراسان» بیش از یک دهه است که بدون هیچ مزاحمتی، با جداییطلبان بلوچ در منطقۀ مستونگ همزیستی داشته است. لذا این سئوال مطرح میشود که چرا حالا «داعش خراسان» با استناد به این مسایل، علیه این گروهها اعلام جنگ کرده است.
این تناقض زمانی آشکارتر میشود که میبینیم دو روز پس از انتشار ویدیوی «داعش خراسان»، «دولت اسلامی ولایت پاکستان» (داعش پاکستان) نیز با انتشار یک جزوۀ 117 صفحهای به زبان اردو، همان انتقادهای «داعش خراسان» علیه «ارتش آزادیبخش بلوچ» را تکرار کرده و این گروه را در کنار جنبشهای ملیگرای پشتون در پاکستان، مثل «جنبش تحفظ پشتون» قرار میدهد ـ جنبشی که به دلایلی مشابه، هدف انتقادهای شدید و مکرر «داعش خراسان» قرار داشته است.
بههمین ترتیب، پاسخ «داعش خراسان» به حملۀ مستونگ نیز به لحاظ تحلیلی حایز اهمیت است؛ چون حوزۀ عملیاتی این گروه، در افغانستان و ایالتخیبرپختونخوا در شمال غرب پاکستان قرار دارد و ایالت بلوچستان، در حوزۀ عملیاتی «داعش پاکستان» قرار میگیرد. بهرغم تفاوتهای سازمانی «داعش خراسان» و «داعش پاکستان»، ارائۀ یک پاسخ رسمی از سوی «داعش خراسان» در واکنش به حادثۀ مستونگ، میتواند دو احتمال را مطرح کند.
اول اینکه، اعضای کلیدی «داعش خراسان» که گفته میشود از افغانستان فرار کردهاند، در منطقۀ مستونگ پناه گرفته بودند و جزو افرادی بودهاند که هدف حملۀ «ارتش آزادیبخش بلوچستان» قرار گرفتهاند و همین مسئله، «داعش خراسان» را بر آن داشته است تا این گروه را تهدید به حملات انتقامی کند. این سناریو همسو با گزارشهایی است که نشان میدهند پس از قتل فرماندهان ارشد «داعش خراسان» توسط طالبان در سال 2023، مستونگ تبدیل به پناهگاهی برای رهبران «داعش خراسان» شد.
دومین احتمال آن است که واکنش «داعش خراسان» (بهجای «داعش پاکستان) به حملۀ مستونگ نشان میدهد که اعلام یک شاخۀ مجزا برای داعش در پاکستان، بخشی از راهبرد بقای «داعش خراسان» بوده است.
در واقع، این گروه با نمایش اینکه بلوچستان بخشی از حوزۀ فعالیت «داعش پاکستان» است و اینکه این گروه فعالیتی جدا از «داعش خراسان» دارد، سعی داشته است تا با انحراف افکار عمومی، یک عمق عملیاتی برای خود در آنسوی مرزهای افغانستان ایجاد کند. بهنظر میرسد که هدف از این اقدام راهبردی، ایجاد مقری امن برای کادر «داعش خراسان» در خارج از افغانستان، بهدنبال از دست رفتن کنترل سرزمینی این گروه در سال 2019، بوده است تا بتواند از وقوع تلفات بیشتر در کادر رهبری اجتناب کند. در نتیجه، بهنظر میرسد که «داعش پاکستان» صرفاً یک گروه صوری است که فعالیت آن محدود به فضای مجازی و تولید تبلیغات است و اطلاعات چندانی دربارۀ کادر رهبری آن در دست نیست ـ برخلاف حضور آشکارتر و فعالتر «داعش خراسان».
تغییر و تحولات شبکه «داعش خراسان» در بلوچستان
با توجه به اینکه پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در سال 2021، گزارشهای متعددی دال بر تشکیل پناهگاههای جدید «داعش خراسان» در ایالت بلوچستان پاکستان منتشر شده است، لذا اذعان کنونی «داعش خراسان» به وجود پناهگاههای جدید در منطقۀ مستونگ، از اهمیت زیادی برخوردار است.
طبق این گزارشها، پس از تلفات وارد شده به «داعش خراسان» در جریان عملیاتهای طالبان، داعشیها اردوگاههای آموزشی و قطبهای عملیاتی را در مستونگ و مناطق همجوار آن در بلوچستان ایجاد کردند و در آنجا شروع به آموزش اعضای جدید و همچنین طراحی حملات در خاک افغانستان و مناطق دیگر کردند.
این ادعاها برای اولین بار در سپتامبر 2023 و توسط رسانۀ «المرصاد» که حامی طالبان افغانستان است منتشر شد. پس از آن نیز مقامهای ارشد طالبان، از جمله «ذبیحا... مجاهد» سخنگوی طالبان، در بیانیههای رسمی خود به این موضوع اشاره کردند. ماه مارس نیز «المرصاد» تازهترین گزارش خود را در این باره منتشر و ادعا کرد که حملۀ انتحاری انجام شده بر ضد «خلیلالرحمن حقانی» از اعضای کابینۀ طالبان، در دسامبر 2024، در اردوگاههای «داعش خراسان» در مستونگ طراحی شده است.
اما علاوه بر طالبان، گروههای سیاسی ملیگرای بلوچ و همچنین مقامهای ارشد دولت سابق افغانستان (که هر دو، دشمن طالبان هستند) نیز اذعان کردهاند که بلوچستان تبدیل به مقر عملیاتی جدید «داعش خراسان» در منطقه شده است. البته مقامهای پاکستانی تا کنون واکنش خاصی به این ادعاها نشان ندادهاند. با این حال، در فوریۀ 2025، شورای امنیت سازمان ملل در گزارشی، به ادعاهای مقامهای پاکستانی دربارۀ منحل کردن یک شبکۀ مهم عملیاتهای خارجی «داعش خراسان» در تابستان 2024 اشاره کرد. در میان افراد دستگیر شده، فردی به نام «عادل پنجشیری» به چشم میخورد که گفته میشود در حملۀ مرگبار «داعش خراسان» به شهر کرمان در سال 2024 دست داشته است. موضوعی که بیش از پیش به این نگرانیها دامن میزند، اظهارات دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در ماه مارس، دربارۀ دستگیری فردی به نام «شریفا...» (معروف به جعفر) است که گفته میشود در حملۀ انتحاری آگوست 2021 به فرودگاه کابل (که منجر به مرگ نیروهای آمریکایی شد) دست داشته است. طبق گزارش رسانههای پاکستانی، این فرد در ایالت بلوچستان و طبق اطلاعات دریافتی از ایالات متحده دستگیر شده است.
ادعاهای مطرح شده در ویدیوی «العزایم» مبنی بر حضور یک دههای مقرهای «داعش خراسان» در منطقۀ مستونگ، همسو با شواهدی است که از قبل موجود بوده است. در سال 2015، پس از اعلام رسمی آغاز فعالیت «داعش خراسان» در منطقۀ افغانستان ـ پاکستان، به رهبری «حافظ سعید خان اورکزی»، شمار زیادی از اعضای گروه ضد شیعی «لشکر جهنگوی» در بلوچستان، به «داعش خراسان» ملحق شدند. این تغییر، در زمان رهبری یکی از فرماندهان برجستۀ «لشکر جهنگوی» به نام «مفتی هدایتا... بلوچ» رخ داد. «هدایتا... بلوچ» که اهل منطقۀ مستونگ بود، توسط «حافظ سعیدخان» بهعنوان رهبر شاخۀ «داعش خراسان» در بلوچستان معرفی شد.
از سال 2002، «لشکر جهنگوی» دست به خشونتهای فرقهای متعددی بر ضد شیعیان در بلوچستان زده است. به مرور زمان، تعداد و سطح خشونت این حملات افزایش پیدا کرد و در طول سالهای 2012 تا 2015 به اوج خود رسید. در سال 2015 و پس از کشته شدن «عثمان سیفا... کُرد» رهبر «لشکر جهنگوی» در بلوچستان، بهدست نیروهای امنیتی، این گروه دچار خلأ رهبری شد. بهدنبال این ماجرا، بخشی از «لشکر جهنگوی» که تحت رهبری «هدایتا... بلوچ» قرار داشتند، با «داعش خراسان» بیعت کردند و این مسئله موجب توقف عملیاتهای این گروه در بلوچستان شد. اما «داعش خراسان» خیلی زود و تحت رهبری «هدایتا... بلوچ»، شروع به آغاز موجی از حملات مرگبار در این ایالت کرد. عملیاتهایی که دامنۀ آنها حالا فراتر از اهداف فرقهای رفته بود و سایر گروهها، از جمله نیروهای پلیس، نیروهای امنیتی، بازیگران مدنی، احزاب سیاسی و حرمها و مکانهای مذهبی را نیز در بر میگرفت.
هرچند سرنخهای چند حملۀ اخیر انجام شده در بلوچستان، به داعش میرسد اما این گروه آشکارا مسئولیت این حملات را بر عهده نگرفته است. این احتمالاً بخشی از تاکتیک «شهاب المهاجر» رهبر «داعش خراسان»، برای عدم پذیرش مسئولیت همۀ حملات است و یا اینکه بخشی از رویکرد کلی سازمان داعش است برای عدم پذیرش مسئولیت برخی حملات در برخی مناطق، به دلایل راهبردی. در واقع، این گروه دربارۀ برخی حملات مرگبار اظهارنظر رسمی نکرده است، از جمله حملۀ انتحاری می 2023 به کاروان حامل «سراجالحق» رهبر «جماعت اسلامی» در منطقۀ «ژوب» و همچنین حملۀ انتحاری سپتامبر 2023 به مراسم جشن میلاد نبی در شهر مستونگ. اخیراً در تاریخ 29 مارس (مدتی قبل از انتشار ویدیوی «داعش خراسان»)، یک عامل انتحاری تلاش کرد تا گردهمایی «سردار اختر منگل» رهبر «حزب ملی بلوچستان» را در مستونگ هدف قرار دهد. هرچند این حمله ناکام ماند اما میتواند نشانهای از تلاشهای «داعش خراسان» برای انجام حملات انتقامی، در پاسخ به محاصرۀ سه روزۀ مقرهای این گروه در مستونگ توسط «ارتش آزادیبخش بلوچستان» باشد.
نتیجهگیری
ادعاهای مطرح شده در ویدیوی داعش، مبنی بر اینکه حملۀ نیروهای جداییطلب بلوچ به مقرهای «داعش خراسان» و قتل شماری از اعضای این گروه و همچنین طرح این ادعا که «داعش خراسان» برای بیش از یک دهه است که مقرهایی در رشته کوههای منطقۀ مستونگ داشته است (اشارۀ تلویحی به وجود نوعی همزیستی مسالمتآمیز و بدون درگیری)، نشاندهندۀ به وجود آمدن نوعی بازآرایی نوظهور در چشمانداز درگیریهای افغانستان و پاکستان است.
اتهامزنی «داعش خراسان» به جداییطلبان بلوچ (که آنها را متحدان طالبان میداند) و همچنین مرتبط دانستن حملۀ مستونگ به یک سری اِعمال نفوذهای خارجی، همگی ممکن است حکایت از یک احتمال داشته باشند: اینکه طالبان در بحبوحۀ افزایش تنشها با اسلامآباد، احتمالا با اعمال نفوذ بر گروههای جداییطلب بلوچ، از آنها خواسته است تا مبادرت به تخریب مقرهای «داعش خراسان» در بلوچستان کنند. اگر چنین فرضیهای صحت داشته باشد، در آنصورت، این یک حرکت قابل توجه و خارقالعاده از سوی طالبان بهحساب آمده و به نوعی ورود به خاک پاکستان برای انجام یک عملیات مهم علیه «داعش خراسان» است ـ گروهی که طالبان آن را طی سالهای اخیر، بهخاطر طراحی حملات بزرگ در افغانستان از خاک بلوچستان، همواره مورد انتقاد قرار داده است.
با همۀ اینها، سکوت طالبان در برابر این اعتراف داعشیها دربارۀ مستونگ، قابل توجه است؛ بهخصوص، با توجه به اینکه طالبان افغانستان و رسانههای وابسته به آن معمولاً از هر نوع شواهدی دال بر حضور «داعش خراسان» در پاکستان (بهویژه، بلوچستان) استفاده میکنند تا بتوانند تهدیدهای امنیتی پیشِ روی افغانستان را که ناشی از حضور پناهگاههای «داعش خراسان» در طول مرز است برجسته کنند. یکی از نمونههای بارز این رویکرد نیز واکنش رسانههای مرتبط با طالبان به خبر دستگیری یکی از عناصر «داعش خراسان»، به نام «شریفا...» در ایالت بلوچستان در مارس 2025 بوده است. حالا، سکوت ادامهدار طالبان، این سئوال را مطرح میکند که آیا این گروه نقشی در عملیات مستونگ ضد «داعش خراسان» داشته است یا خیر؛ سئوالی که ممکن است آنها در یک موقع مناسبتر به آن پاسخ دهند.
از منظری دیگر، اعلان جنگ «داعش خراسان» علیه جداییطلبان بلوچ میتواند بهطور بالقوه، امتیازهایی را برای این گروه بههمراه داشته باشد: باز کردن جبههای علیه شورشیان بلوچ که به چالشی جدی برای دولت پاکستان بدل شدهاند. «داعش خراسان» با باز کردن این جبهه میتواند فرصتی برای بهرهبرداری از وضعیت ناپایدار این ایالت پیدا کرده و نیروهای همسو را جذب خود کند. هرچند درگیری مسلحانه با شورشیان بلوچ برای «داعش خراسان» دشوار است اما این جبهۀ جدید میتواند اهداف جایگزین و آسیبپذیر جدیدی را در قالب تجمعات سیاسی و جنبشهای اجتماعی و مدنی بلوچها در اختیار این گروه قرار دهد.
«داعش خراسان» با حمله به این نوع هدفهای آسان و آسیبپذیر و همچنین از طریق تقویت جنگ رسانهای خود، میتواند توجهات بینالمللی را متوجه خود کرده و از هرج و مرجی که بهواسطۀ این اقدامها در بلوچستان به وجود خواهد آمد، برای جلب حمایت در پاکستان استفاده کند. این وضعیت میتواند بهطور خاص، به نفع عناصر محلی «داعش خراسان» در بلوچستان تمام شود، چون ممکن است باعث شود تا افراد و عناصری که از خشونتهای جداییطلبان بلوچ آسیب دیدهاند و یا این گروهها را تهدیدی مستقیم علیه خود میدانند، بههمراهی با عناصر داعشی روی آورند.