English
پنجشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۴ ساعت: ۰۲:۴۴
  • صفحه نخست
  • کشورهای هدف
    • افغانستان
    • ترکمنستان
    • تاجیکستان
    • قزاقستان
    • ازبکستان
    • قرقیزستان
    • پاکستان
    • حوزه مشترک
  • موضوعات
    • سیاسی
    • امنیتی
    • اقتصادی
    • اجتماعی و فرهنگی
  • انتشارات
    • نشریه تخصصی
    • ویژه‌نامه
    • اینفوگرافیک
    • گاهنامه
یادداشت > افغانستان
تاریخ انتشار
سه شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۵۰
جالب است
۰

۱

  نظر
رقابت قدرت‌ها در افغانستان
سناریوهای پیش‌روی بایدن در قبال افغانستان
تیم بایدن با معمای پیچیده‌ای در افغانستان مواجه است و به نظر می‌رسد تاکنون به جمع بندی نهایی نرسیده است. آمریکا بین دو واقعیت متضاد در افغانستان گرفتار شده است؛ از یک طرف با توافقنامه صلح دوحه مواجه است که به موجب آن باید تا اول ماه مه 2021 از این کشور خارج شوند و از سوی دیگر نگران از بین رفتن ارزش‌های دمکراتیک در افغانستان و پر شدن خلا پسا خروج توسط چین است. از بین سه سناریویی که فراروی آمریکا در افغانستان قرار دارد، محتمل‌ترین سناریو این است که دولت آمریکا به سمت خرید وقت حرکت کرده و از طریق مذاکره با طالبان، حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان را تمدید کند و حتی ممکن است تعداد نیروها را افزایش دهد. در این صورت لازم است آمریکا با پاکستان و ایران وارد رایزنی جدی شود و هم زمان امتیازات وسوسه انگیز به طالبان پیشنهاد دهد؛ در غیر این صورت بعید است طالبان به این خواسته آمریکا تن دهد.
سناریوهای پیش‌روی بایدن در قبال افغانستان
مطالعات شرق/

نوذر شفیعی*

با توجه به اطلاعاتی که از درون کاخ سفید خارج شده، هنوز سیاست خارجی تیم بایدن در مورد افغانستان به جمع بندی نهایی نرسیده ‌است و این نکته هم حائز اهمیت است که افغانستان جزء ده اولویت اصلی سیاست خارجی آمریکا هم قرار ندارد. این موضوع نه به دلیل بی‌اهمیت بودن مسئله افغانستان است بلکه علت آن پیچیده بودن شرایط داخلی و منطقه‌ای این کشور است. شاید در آینده نزدیک دست اندرکاران سیاست خارجی دولت بایدن ناچار باشند افغانستان را جزء یکی از اولویت‌های اصلی قرار دهند.

تیم سیاست خارجی بایدن بین دو واقعیت متضاد گرفتار شده است؛ از یک طرف با توافقنامه صلح دوحه مواجه است که به موجب آن باید تا اول ماه مه 2021 از افغانستان خارج شوند و از سوی دیگر نگران از بین رفتن ارزش‌های دمکراتیک در افغانستان و پر شدن خلآ خروج آمریکا در این کشور توسط چین است. به عبارت دیگر تیم سیاست خارجی بایدن از دو منظر به مسئله افغانستان نگاه می‌کند.

تاثیر ارزش‌های لیبرال بر سیاست‌گذاری تیم بایدن
نخستین نگرش از منظر داخلی است. رویکرد حزب دموکرات مبتنی بر ارزش‌های لیبرال دموکراسی می‌باشد. این ارزش‌ها در 3 عنصر دموکراسی، حقوق بشر و اقتصاد بازار خلاصه می‌شود. برای دولت بایدن بحث دموکراسی و حقوق بشر در افغانستان اهمیت دارد. به همین دلیل سعی دارد از دولت غنی به عنوان دولت منتخب مردم و از حقوق سیاسی مردم افغانستان خصوصا جامعه مدنی این کشور، به عنوان وجهی از حقوق بشر حمایت کند. شاید به این علت باشد که بایدن در سیاست اعلامی خود از حاکمیت کنونی در افغانستان دفاع کرده است.

این رویکرد بر خلاف سیاست ترامپ در مورد افغانستان است. برای ترامپ این مهم بود که هر کشور و یا هر نیرویی چه کارکردی در راستای تامین منافع و امنیت ملی آمریکا دارد. ترامپ به دموکراتیک بودن و حفظ حقوق بشر در کشورها و توسط نیروها اهمیت زیادی قائل نبود. در این دو رویکرد، تفاوت دو رئیس جمهور آمریکا دیده می‌شود که ریشه در بنیادهای فکری حزب جمهوریخواه و دموکرات دارد. در رویکرد دموکرات‌ها، اگر طالبان به عنوان بخشی از نیروهای سیاسی، وارد پروسه دموکراسی در افغانستان شود، بایدن از این رویکرد حمایت خواهد کرد اما تیم بایدن نسبت به طالبان بر اساس ۴مولفه خوشبین نیست.

اول اینکه طالبان بر خلاف توافق آمریکا – طالبان بنا بود سطح خشونت‌ها را کاهش دهند، ولی به حملات خود علیه نیروهای نظامی افغانستان ادامه می‌دهد. دوم اینکه از دید آمریکا اطلاعاتی در دست است که طالبان بر خلاف وعده خود با القاعده ارتباط دارد. سوم اینکه در نهایت طالبان از طریق پاکستان با چین ارتباط نزدیکی دارد. چهارم اینکه دولت بایدن نگران است که طالبان در پرتو صلحی که با آمریکایی‌ها منعقد کرده‌، به تدریج وارد قدرت در افغانستان شده و به این ترتیب امریکا را فریب داده، از کنترل آمریکا خارج شود.

تاثیر موقعیت ژئوپلیتیکی افغانستان بر سیاست تیم بایدن
دومین عامل تاثیرگذار بر سیاست خارجی آمریکا نسبت به افغانستان، بحث ژئوپلتیک این کشور است. این علت، عامل خارجی تاثیرگذار بر سیاست خارجی آمریکا در افغانستان قلمداد می‌شود. آمریکا در عرصه بین‌المللی، چین را مهم‌ترین رقیب خود می‌بیند. ترامپ با علم به این موضوع، فشارهای شدیدی را عیله چین اعمال کرد. با توجه به اظهار نظرهای بایدن در خصوص چین، چنین به نظر می‌آید که بایدن فشارهای بیشتری را بر چین وارد خواهد کرد.

یکی از شیوه‌هایی که بایدن می‌تواند چین را تحت فشار قرار دهد که البته سیاست کلی آمریکا هم بر این موضوع استوار می‌باشد، دکترین سد مهار است. بر این اساس آمریکا می‌تواند با ائتلافی که از متحدین خود در اطراف چین به وجود می‌آورد، عملا چین را در تنگنای استراتژیک قرار داده و مانع از این شود که این کشور بتواند به محیط بیرون از خود فکر کند. این ائتلاف از ژاپن، کره جنوبی، تایوان، استرالیا، نیوزلند، کشورهای آسیای جنوب شرقی و هند تشکیل شده است. آمریکایی‌ها تصمیم دارند که پاکستان و افغانستان را به این حلقه ملحق کنند. در این جا است که افغانستان برای آمریکایی‌ها ‌اهمیت راهبردی پیدا می‌کند. این مهم یادآور نقش تاریخی افغانستان در بازی بزرگ قدرت‌ها است. منتهی در گذشته افغانستان نقش حائل را در روابط قدرت‌های بزرگ ایفا می‌کرد ولی امروزه نقش کشور عایق را ایفا می‌کند. کشور عایق کشوری است که نقش مهمی را در معادلات قدرت ایفا می‌کند و به همین دلیل قدرت‌های بزرگ بر سر نفوذ در آن رقابت می‌کنند. حال سئوال این است که اگر قرار باشد بر اساس سیاست آمریکایی‌ها، افغانستان بخشی از حلقه محاصره چین شود، چه کارکردی خواهد داشت؟

ترامپ امیدوار بود که از طریق مصالحه با طالبان و کشاندن پاکستان به سمت آمریکا، در واقع طالبان را به نیرویی علیه چین تبدیل کند. به این عبارت که از طریق طالبان و یا اگر امکان‌پذیر باشد از طریق القاعده و داعش به تجزیه طلبی در سین کیانگ چین کمک کند تا از این طریق هم افغانستان را از کنترل چین خارج کند و هم این کشور را به پایگاهی برای آسیب رساندن به چین تبدیل کند. منتهی بر خلاف دیدگاه ترامپ، همان طور که گفته شد دولت بایدن نسبت به ایفای نقش توسط طالبان، تردید دارد و بیشتر امیدوار است که افغانستان را با حفظ حاکمیت فعلی از دست چین خارج کند؛ در این صورت تاکید تیم بایدن در افغانستان، حفظ دولت موجود در قدرت خواهد بود. به همین دلیل آن چیزی که برای بایدن دغدغه آفرین شده است توافق آمریکا – طالبان می‌باشد. سخنانی از تجدیدنظر در این توافقنامه از سوی آنتونی بلینکن وزیر خارجه بایدن بیان شده که مهمترین معنی آن این است که 2500 سرباز آمریکایی و در عین حال 6346 نیروی پیمانکار نظامی آمریکایی که هم اکنون در افغانستان حضور دارند، حفظ خواهند شد. این رقم در مقایسه با سال 2011 که صد هزار نیرو در افغانستان داشتند، رقم بسیار ناچیزی است. به همین دلیل محافل امنیتی آمریکا می گویند ممکن است دولت بایدن تصمیم بگیرد حدود 4 هزار نیروی دیگر هم به نیروهای موجود در افغانستان اضافه کند.

گزینه‌های پیش روی بایدن
نخست این که طبق توافق آمریکا – طالبان، نیروهای آمریکایی را از افغانستان خارج کند. نگرانی که در این زمینه وجود دارد احتمال سقوط دولت افغانستان و به مخاطره افتادن دموکراسی و حقوق بشر در این کشور است. همچنین تحت کنترل درآمدن افغانستان توسط چین دیگر نگرانی در این سناریو است. گزارش‌های منتشر شده مبنی بر این که چینی‌ها به طالبان کمک‌های نظامی و مالی کرده‌اند تا به نظامیان آمریکا آسیب‌ بزنند، در همین راستا قابل ارزیابی هستند.

دومین سناریوی تیم بایدن این است که به بهانه عدم پایبندی طالبان به توافقنامه دوحه، از این توافقنامه خارج شود و به حضور نامحدود خود بر اساس برنامه‌های بلند مدتی که برای افغانستان و نسبت به محیط منطقه‌ای این کشور دارد، عمل کند. خطر این سناریو برای آمریکایی‌ها این است که به سرنوشتی مانند اتحاد جماهیر شوروی دچار خواهند شد. بویژه آن که چینی‌ها قصد دارند در صورت خروج آمریکا از افغانستان، بلافاصله خلا ایجاد شده را پر کنند و اگر آمریکایی‌ها در افغانستان باقی ماندند از طریق حمایت از طالبان، آمریکا را دچار مشکلات جدی کنند. برخی از کارشناسان این بحث را مطرح می‌کنند که آمریکا به رغم آن که طی بیست سال گذشته دو تریلیون دلار در افغانستان هزینه کرده، تغییر محسوسی در افغانستان ایجاد نشده است و آمریکا در همان جایی ایستاده است که بیست سال پیش ایستاده بود. بنابراین این موضوع باعث شده که تیم بایدن نگران این باشد که حتی با وجود حضور در افغانستان و متحمل شدن هزینه‌های سنگین در این کشور، نتوانند تحول جدی در افغانستان ایجاد کند.

سومین سناریویی که پیش‌بینی می‌شود و محتمل‌ترین سناریو هم خواهد بود، این است که دولت آمریکا به سمت خرید وقت حرکت کرده و از طریق مذاکره با طالبان، حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان را تمدید کند و حتی تعداد نیروها را افزایش دهد. در این صورت لازم است آمریکا با پاکستان و ایران وارد رایزنی جدی شود و هم زمان امتیازات وسوسه انگیز به طالبان پیشنهاد دهد؛ در غیر این صورت بعید است طالبان به این خواسته آمریکا تن دهد.

جمع‌بندی
تیم بایدن با معماهای پیچیده‌ای در افغانستان مواجه است و به نظر می‌رسد تاکنون به جمع بندی نهایی نرسیده است. در حالی که دولت افغانستان امیدوار است بایدن از آن حمایت کند و بی‌احترامی‌هایی که ترامپ در مورد دولت افغانستان داشت (عدم شرکت دادن دولت در مذاکرات صلح) را جبران کند، طالبان اما امیدوار است که تیم بایدن به توافقنامه آمریکا – طالبان پایبند بوده و ابقای زلمی خلیل‌زاد را یک نشانه خوب و امیدوار کننده‌ برای وفاداری دولت بایدن به توافقنامه آمریکا – طالبان قلمداد می‌کند. بنابراین همه چیز در مرحله محاسبه قرار دارد و به نظر می‌آید تا زمان سفت‌تر شدن سیاست ژله‌ای بایدن در مورد افغانستان باید منظر ماند.
انتهای مطلب/

*استاد روابط بین‌الملل و کارشناس مسائل افغانستان

کد خبر:2572

اشتراک گذاری
  • عناوین مرتبط
بررسی مفاد، دستاوردها و موارد نقض توافقنامه دوحه
خطوط قرمز پاکستان در مذاکرات صلح افغانستان
تدوین سیاست آمریکا در افغانستان براساس تعریف اولویت‌ها: 3 سناریوی پیش‌رو
بررسی گزینه عبور از دولت افغانستان توسط تیم بایدن
تشریح تغییرات و سیاست‌های طالبان
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

 

مشاهده نظرات مخاطبان

حاجی بیانزی
United States
۰۰
۱۳۹۹/۱۲/۱۲ ۲۱:۵۵
د مجاهد ولس دریز او ارزونه :
هر څوک ورته خبری کوی چه امریکا دری انتخابه لری ۱... ۲ ...... ۳ .......
دا معنی چه د امریکا خوښه چه کوم یو خوښوی.
زموږ مجاهد ولس د خپلو د پرله پسی بریاوو په لرلو او امریکا د وتلو مهال ویش توافق کولو ته په مجبورولو د امریکا د خوښولو له انتخابه بی برخی کړی د نیول شوو یا محاصره شوو غلو مثال لری چه د روغ وتلو دپاره به نور د غالب کوربه په شرایطو امضا کولو تو لا د وژلو او محوه کولو انتخاب به تر لاسه کوی امریکا به هم د طالبانو سره د دوحی توافق له مخی د می تر لمړۍ نیټی ووځی که نه د شوروی د برخه لیک او لا تر هغو هم بدتره برخه لیک سره مخ کیږی یعنی امریکا دوه انتخابه لری او بس دریم انتخاب نه لری او هغه دوه انتخابه دادی چه:
لمړی : د د دوحی توافق سل سلنه منل او عملی کول.
دوهم: د شوروی او لا له هغه هم بدتره برخه لیم سره مخ کیدل
او افغان مجاهدین په نړیوال سوپر پاور بدلیدل

مقاله

تأثیرات تنش‌های اخیر هند و پاکستان بر افغانستان
تأثیرات تنش‌های اخیر هند و پاکستان بر افغانستان
پیوندهای فرهنگی ایران با ​تاجیک‌های آسیای مرکزی : فرصت‌ها و چالش‌های امنیتی
پیوندهای فرهنگی ایران با ​تاجیک‌های آسیای مرکزی : فرصت‌ها و چالش‌های امنیتی
بررسی زوایای پیدا و پنهان چالش‌ آبی پاکستان و افغانستان
بررسی زوایای پیدا و پنهان چالش‌ آبی پاکستان و افغانستان
ارزیابی سیاست خارجی دولت دوم ترامپ؛ ملاحظات مربوط به افغانستان
ارزیابی سیاست خارجی دولت دوم ترامپ؛ ملاحظات مربوط به افغانستان

مصاحبه

پیامدهای استقرار دولت جولانی در سوریه بر آسیای مرکزی
پیامدهای استقرار دولت جولانی در سوریه بر آسیای مرکزی
موقعیت تاجیکستان در فرایند هم‌گرایی ترکی در آسیای مرکزی
موقعیت تاجیکستان در فرایند هم‌گرایی ترکی در آسیای مرکزی
چشم‌ انداز سیاست خارجی ترکیه در آسیای مرکزی
چشم‌ انداز سیاست خارجی ترکیه در آسیای مرکزی
انتقال قدرت در تاجیکستان: چالش‌ها، تهدیدها و چشم‌اندازها
انتقال قدرت در تاجیکستان: چالش‌ها، تهدیدها و چشم‌اندازها

ترجمه

تلاش تحریک طالبان پاکستان (TTP) برای نمایش قدرت، با اعلام حملات بهاری
تلاش تحریک طالبان پاکستان (TTP) برای نمایش قدرت، با اعلام حملات بهاری
چالش‌های بهره‌برداری اروپا از منابع طبیعی آسیای مرکزی
چالش‌های بهره‌برداری اروپا از منابع طبیعی آسیای مرکزی
نگاه‌های متفاوت چین و افغانستان به «دالان واخان»
نگاه‌های متفاوت چین و افغانستان به «دالان واخان»
چالش‌‎های مهاجرت کارگران پاکستانی به خارج از کشور
چالش‌‎های مهاجرت کارگران پاکستانی به خارج از کشور
 
'
  • پيوندها
  • ارتباط با ما
  • دربارۀ ما
  • آرشيو
جستجوی پيشرفته
نقل و نشر مطالب با ذکر منبع آزاد است
توليد شده توسط نرم افزار جامع ”استوديو خبر“